Bibliotek i nyt lys med total LED-løsning

Gladsaxe Hovedbibliotek reducerer samtidig elforbruget til lys med 40%

Nyudviklede armaturer i loftet og på bogreolerne – kombineret med serverstyrede belysningszoner og automatisk dæmpning, så dagslyset udnyttes optimalt. Det er hjørnestenene i den samlede belysningsløsning med LED, som Gladsaxe Hovedbibliotek netop har taget i brug:

– Det er i tæt samarbejde med kommunens arkitekt Freddy Holm og bibliotekets teknisk ansvarlige lykkedes at gennemføre en total renovering og nytænkning af belysningen i alle rum, fortæller Peter Rasmussen fra Arkilux Design, som vandt opgaven ved en licitation. – Resultatet er en intelligent løsning, der øger den daglige komfort for både publikum og de ansatte samtidig med, at strømforbruget til lys kan reduceres med 40-50%.

Loftsarmatur i travers

På Gladsaxe Hovedbibliotek er loftsbelysningen anbragt i hvide, nedhængte gitterflåder på ca. 3×3 meter. Visuelt virker flåderne som loft, da alt over dem er holdt i sort, og biblioteket ønskede spots til placering i flådernes celler på 30×30 cm. I praksis monteret i en travers.

Løsningen blev i stedet en kombination, hvor traversen blev bygget om til et belysningsarmatur: – Armaturet lægges ned mellem flådens lameller og skaber et mere harmonisk design, hvor afskærmningen af lyset ligger inde i loftet, siger Peter Rasmussen fra Arkilux.

Reolbelysning på alle hylder

Reolbelysningen var tænkt som et fladt armatur på en kort arm med lyset tæt på reolen. Dermed kan lysstyrken falde ved de nederste hylder, og derfor faldt valget på en løsning, der kan indstilles.

Arkilux Design har udviklet et nyt rundt reolarmatur, som kan vippes inden for en vinkel og dermed give klart lys på alle hylder. Samtidig er komforten høj, da man ikke kan se selve LED-lyskilden.

Serverstyret anlæg
med store besparelser

Gladsaxe Hovedbibliotek ønskede også et styringsanlæg til belysningen, og det blev efter en budrunde det intelligente system Encelium fra Osram:

– Systemet kører på en server, der registrerer og styrer hver eneste lyskilde, sensor og komponent i bibliotekets belysning. Der kan laves zoner med varierende belysning efter aktivitet, lysstyring i forbindelse med dagslys, skemalagt belysning i bestemte tidsrum og meget mere, siger Peter Rasmussen.

– Encelium kan tilpasses helt efter ønske, også med enkeltbrugere, der kan styre lyset i deres egne rum. Desuden fortæller systemet, hvor meget der spares i strøm, når de mange intelligente funktioner kører.

Komfort til publikum
og medarbejdere

Opdeling af biblioteket i zoner, hvor lyset tænder når man går ind i dem, er en vigtig nøgle til besparelserne. Her må zonerne ikke blive for små, ligesom det er ubehageligt at stå i en fuldt oplyst zone, hvor der så er mørkt udenom:

– Derfor kører nabozonerne med en komfortbelysning på 60% af lysstyrken. Det fungerer som en kæde, så når man går ind i næste zone, tænder den på 100%, og dens nabozoner igen på 60%, forklarer Peter Rasmussen.

– Tiden er en anden komfortfaktor, især for bibliotekets øvrige personale, på kontorer og i møderum. Det virker generende, hvis lyset kører op og ned for tit – og derfor er timerfunktionen i Encelium sat til minimum 15 minutter, når der er aktivitet i et rum.

Yderligere information på www.arkiluxdesign.dk